Civic Hall Site, Ballarat

Here Studio was engaged by the City of Ballarat to design and develop a participatory community design process for the Ballarat Civic Hall Site. The process was an opportunity to bring together key stakeholders to co-design the adaptive reuse of the Civic Hall and its site and surrounding context. Principally, the process afforded the rebuilding of trust and legitimacy and encourages vital partnerships to be developed between community members, businesses and Council in working together to re-activate the site as a significant place in the heart of Ballarat.

The project was carried out in two phases of participatory design, gathering and synthesising from 300 to 10 concepts, and 10 to 5 concepts. The designs were developed in an on-site Open Door Studio, progressing from brief ideas, through urban design to architectural designs. Here Studio led the project delivering a single masterplan and a first stage of adaptive reuse and public landscape works.

The core team included communications by The Editorial Suite, events planning by The Art of Events, Economics by SED Advisory, and two artists in residence Linda Franklin and Pauline O'Shannessy-Dowling.

The specialist consultants included cost planning by Wilde and Woollard, environmentally sustainable design by Ark Resources, structural engineering by John Bahoric, town planning by SED Advisory, environmental science by Golder Associates, civil engineering by Coughlan Civil, and building surveying by Lighthouse Building Permits.

When
May 2014 - February 2016

Location
300 Mair Street, Ballarat

Client
The City of Ballarat

Team
Ammon Beyerle, Michelle Emma James, Caitlin Conley, Phillipa Hall, Alexander Schmidt, Matthew Tibballs, Han Li, Nicole Mechkaroff.

Project Website
www.civichallsite.org